KARADENİZİN BÜYÜLÜ GÜZELLİKLERİ YAYLALARDA KEŞFEDİLİR
BATUM’LU KARADENiZ VE YAYLALARI
YÖRENİN EN İYİ OTELLERİ VE YAYLALARINDA KONAKLAMA
ÇORUM – SAMSUN – ORDU – GİRESUN – AKÇAABAT – KAYABAŞI YAYLASI – TRABZON SÜRMENE – UZUN GÖL - AYDER – A.KAVRON – Y.KAVRON – ZİLKALE – BORÇKA KARAGÖL – BATUM – FATSA – AMASYA
Saat 19.00, hareket ederek KULA-AFYON yolunu izleyerek, gerekli molaların ardından sabah saatlerinde; ÇORUM ‘a ulaşıyoruz.
1.GÜN: Sabah kahvaltı sonrası ÇORUM turumuza başlıyoruz. Burada Anadolu’nun zengin tarihini barındıran ÇORUM MÜZESİ’ ni gezdikten sonra buradan ayrılarak SAMSUN’ a doğru yolculuğumuza devam ediyoruz. HAVZA yolu ile SAMSUN’ a geliyoruz. Kurtuluş Savaşımızın başladığı bu kentimizde ilk göreceğimiz yerler TÜTÜNCÜ İSKELESİ ve İLK ADIM ATATÜRK ANITI’ dır. 19 MAYIS 1919 gün SAMSUN’a bu iskeleden çıkan ATATÜRK ve Silah arkadaşları onları karşılayan yerli halkı temsilen yapılmış heykellerden oluşan kompozisyon bizleri çok duygulandırıyor. Daha sonra Avusturyalı heykeltıraş KRİPPEL’ in yaptığı Dünyaca ünlü ATATÜRK HEKELİ önünde hatıra fotoğrafı çektirdikten sonra BANDIRMA VAPURUNU ziyaret ediyoruz. 19 Mayıs 1919 da ATATÜRK’ ü SAMSUN’ a getiren BANDIRMA VAPURU’ nun birebir ölçüleri ile yapılmış olan bu tarihi mekanı geziyor çok duygulanıyoruz. SAMSUN’ da OTEL’ e geliyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
2.GÜN: Kahvaltı sonrası ÜNYE-FATSA üzerinden ORDU’ ya geliyoruz. Artık klasik Doğu Karadeniz’deyiz. İlk olarak teleferikle BOZTEPE’ ye çıkıyoruz.(Ekstra) ORDU’ yu panoramik olarak seyrediyoruz. Daha sonra GİRESUN üzerinden AKÇAABAT’ a geliyoruz. Öğle yemeğimizi ünlü AKÇAABAT KÖFTE olarak alıyoruz. Yemek sonrası Bizi bekleyen dolmuşlarla (Ekstra) Yayla yolculuğumuza başlıyoruz. KARADENİZ’in en güzel yaylalarından biri olan KAYABAŞI YAYLASINA çıkıyoruz. KAYABAŞI YAYLA KENT TESİSİNDE tam anlamı ile bir yayla keyfi yaşıyoruz. Bungalov evlerimize yerleşiyoruz. Yöresel yemeklerden oluşan akşam yemeğimizin ardından Kemençe ve Horon gösterileri ile gerçek bir KARADENİZ gecesi yaşıyoruz.
3.GÜN: Sabah kahvaltı sonrası bu güzel yayladan ayrılarak TRABZON a geliyoruz. Büyük kurtarıcımızın bütün mal varlığını ulusumuza bağışladığı yer olan ATATÜRK KÖŞKÜ’nü geziyoruz. TRABZON’un ünlü gümüş işçiliği, hasır örgü ve KAZAZİYE alışverişi yaptıktan sonra TRABZON’dan ayrılıyoruz. SÜRMENE de dünyaca ünlü Sürmene Bıçağı ve bölgedeki ÇAY FABRİKALARINDAN yöreye özgü çay alışverişimizi yapıyoruz. Alışveriş sonrası UZUN GÖL’e geliyoruz. Göl kenarından yürüyüş yapıyor, kart postalları süsleyen camili göl manzarasını fotoğraflıyoruz. Konaklama ve akşam yemeği otelimizde.
4.GÜN: Sabah kahvaltısı sonrası otelimizden ayrılarak Karadeniz’in gerçek anlamda yaylalarını gezmeye çıkıyoruz. İki tarafı cam ormanları ve çay bahçeleri ile kaplı vadide çoşku ile akan FIRTINA DERESİ boyunca FIRTINA VADİSİN den ÇAMLIHEMŞİN üzerinden AYDER YAYLASI’na geliyoruz. Burada büyüleyici güzellikteki, GELİNTÜLÜ ŞELALESİ, KALEGON’u geziyoruz. Bizi bekleyen dolmuşlarımızla KAÇKARLARIN en uç noktaları olan Aşağı ve Yukarı KAVRUNLARA çıkıyoruz (EXTRA). 2260m rakımlı Yukarı Kavrun Yaylası, Kaçkar Kavrun Dağı zirvesine (3932 m) yaklaşık 8 km mesafededir. Bu yayla, Kaçkar Kavrun Dağı'na tırmanış yapacak dağcıların ilk kamp yerini oluşturmaktadır. Kaçkarların zirvesine en yakın olan bu yaylada vereceğimiz serbest zaman sonrası En önemli buzul vadilerini görüyoruz. Temiz havası, endemik bitki örtüsü ve yayla çiçeklerini göreceğimiz bu gezimizin ardında dönüş yolunda ŞEN YUVA KÖPRÜSÜNÜ ve adeta bir kartal yuvasını andıran ZİLKALE geziyoruz. AYDER YAYLASI’ndaki otelimize yerleşiyoruz. Yöreye özgü akşam yemeği ve konaklama otelimizde
5.GÜN: Sabah kahvaltısının ardından, FINDIKLI – ARHAVİ – HOPA yolu ile Çoruh vadisinin bizi etkileyen görüntüsün eşliğinde yapacağımız yolculuk sonrası BORÇKA’ya geliyoruz. Burada KARAGÖL’e gitmek üzere bizi bekleyen dolmuşlara biniyoruz. (Ekstra) Zengin bitki örtüsü ve doğa zenginliğine sahip bu bölgede keyifli bir yolculuk yapıyoruz. Kırmızı Pullu Alabalıkları ile ünlü KARAGÖL çevresinde yürüyüş yapabilir, keyifli zaman geçirebiliriz. Buradan ayrılarak BATUM a gitmek üzere yola çıkıyoruz. SARP SINIR KAPISINA geliyoruz. Giriş işlemleri sonrası bizi bekleyen aracımız ile GÜRCİSTAN a geçiyoruz. ( Ekstra ) Roma ve Osmanlı dönemin de kullanılan GONİO – APSAROS KALESİNİ geziyoruz. Anadolu topraklarında doğup BATUM da denize dökülen ÇORUH NEHRİ üzerindeki GONİO KÖPRÜSÜ nü ardından tarihi MERYEMANA KATEDRAL KİLİSESİNİ, Tarihi ORTA CAMİİ, TİYATRO BİNASI ve BATUM LİMANI’nı görüyoruz. Verilecek serbest zamanda BATUM’ da alışverişin ardından akşam yemeği (ekstra) için Türk Restoranına gidiyoruz.. Konaklama Batum otelimizde.
6.GÜN: Otelimizdeki sabah kahvaltısının ardından SARP SINIR KAPISI’ nda çıkış işlemlerimizi yapıp TÜRKİYE’ ye dönüyoruz. ARHAVİ de bizi bekleyen dolmuşlarla Karadenizde bir cennet köşesi olan MENÇUNA ŞELALESİ ne gidiyoruz (Ekstra),Ardından Rize’de yöreye özgü Rize Bezi alışverişi yapıyoruz. Öğle yemeği (Ekstra) molasından sonra otelimize doğru hareket ediyoruz. Konaklama ve akşam yemeği otelimizde
7.GÜN: Sabah kahvaltı sonrası bu güzel SAMSUN yolu ile AMASYA’ ya geliyoruz. Orta Karadeniz’de Yeşilırmak Vadisi, Herşena Dağı eteklerine kurulan, 7000 yılın üzerindeki tarihi boyunca, krallık başkentliği yapmış, bilim adamları, sanatkârlar, şairler yetiştirmiş AMASYA dayız Yeşil ırmağın kenarında derin bir vadide kurulmuş olan şehzadeler kenti AMASYA ilk görünümü ile bizleri etkiliyor. FERHAT SU KANALLARI, KAYA MEZARLARI, OSMANLI DÖNEMİ CAMİİLERİ, MEDRESELERİ, KÖPRÜLERİ ve YALI EVLERİ ile zengin bir dokuya sahip bu kentimizi doyasıya geziyoruz. Gezimizin ardından Günün yorgunluğunu akşam otelimizde gideriyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
8.GÜN: Kahvaltı sonrası yolculuğuna başlıyoruz. ÇORUM da leblebi alışveriş molasından sonra İç Anadolu bölgemizde uzun bir yolculuk yaparak ANKARA-AFYON-UŞAK yolu ile akşam saatlerinde İZMİR de oluyoruz. Geçirdiğimiz güzel bir tatilin anıları ve kazandığımız yeni dostlukların ardından, bir başka KAMTUR TURİZM seyahatinde buluşmak üzere vedalaşıyoruz.
FİYATA DÂHİL OLAN HİZMETLER:
*7 GECE YAYLALARDA VE OTELLERDE KONAKLAMA
*6 AKŞAM YEMEĞİ,7 SABAH KAHVALTISI
*SEYAHAT SİGORTA PAKETİ
*PROFESYONEL REHBERLİK HİZMETİ
*LÜX ARAÇLARLA ULAŞIM
*ARAÇ İÇİ İKRAMLARIMIZ
*YÖRESEL EĞLENCELER
FİYATA DÂHİL OLMAYAN HİZMETLER:
*MÜZE, ÖREN YERİ VE MİLLİ PARK GİRİŞ ÜCRETLERİ
*YOLDA ALINACAK SABAH KAHVALTILARI VE ÖĞLE YEMEKLERİ
*OTELDE ALINAN EKSTRA YİYECEK VE İÇECEKLER
*ORDU TELEFERİK ÜCRETİ
*YAYLA MİNİBÜS ÜCRETLERİ
*YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI
*BATUM ARAÇ VE REHBER ÜCRETİ
*BATUM AKŞAMA YEMEĞİ
TUR HAKKINDA ÖNERİLER:
Konuklarımıza sağlıklı yürüyüşler için rahat ayakkabı, kolay giyilip çıkarılabilen pamuklu giysiler, akşamları serin olabileceği düşünülerek polar türü kazak, şapka, güneş gözlüğü, küçük bir sırt çantası, terlik, fotoğraf Makinesi, şemsiye, yağmurluk yanınızda bulundurmanızı öneririz.
BATUM’A GEÇİŞ:
EK BİLGİLER:
KARADENİZ İKLİMİ:
Her mevsimi yağışlı olan genelde ılıman bir iklim tipidir. Cephe ve orografîk yağışlar hâkimdir. Bölgede kıyıya paralel yüksek dağların bulunması yağışların fazlalaşmasına ortam hazırlamıştır. Bölgede yağış miktarları arasında olmasa da en fazla yağış sonbaharda en az yağış ise ilkbaharda görülür. Bölge nemlilik açısından da ülkemizin en nemli bölgesidir. Bu nedenle bölgede yıllık ve günlük sıcaklık farkı fazla değildir. Aynı zamanda bölgede kış çok soğuk olmaz, ancak yağışlı geçer. Yağışlar daha çok yağmur şeklinde olup kar yağışı, don olayları görülebildiği gibi sık sık sis de görülür. Bölgede yaz ayları da ılıman geçer. En sıcak ayın ortalaması 22°C-24°C'ı geçmez. En soğuk ayın ortalama sıcaklığı ise her zaman 0°C'ın üzerindedir. Zaman zaman kuzeybatıdan gelen soğuk hava kütleleri bölgeyi etkilese de, bu etki bölgenin doğusuna gidildikçe kaybolur. Bölge coğrafî özelliklerine göre, sıcaklık ve yağış bakımından değişiklikler göstermektedir. Karadeniz üzerinden gelen serin ve nemli havanın Kuzey Anadolu Dağları boyunca yükselmesi ile yağışlar meydana gelir. Doğu Karadeniz Bölümü'nde yüksekliğin fazla olması nedeniyle en fazla yağış bu bölümde görülür. Yıllık yağış miktarı ortalama 2000 mm'dir (Rize 2300 mm). Kuzey Anadolu Dağlarının güney kesiminde ise bu değer, 300 mm'ye kadar düşer. Orta Karadeniz Bölümü ise, yüksekliğin azalması nedeniyle bölgenin en az yağış alan bölümüdür. Burada yıllık yağış miktarı ortalama 700 mm kadardır. Batı Karadeniz Bölümü'nde ise yükseltinin Doğu Karadeniz Bölümü'ne göre daha az olmasına paralel olarak bu bölümde yağışlar Doğu Karadeniz Bölümü'ne göre daha azdır. Yıllık yağış miktarı ortalama 1200 mm civarındadır. Bölge genelinde yıllık yağış miktarı özellikle Doğu Karadeniz Bölümü'nde 2000 mm'nin üzerine çıkabildiği gibi Orta Karadeniz Bölümü'nde 600 mm'ye kadar düşebilmektedir.